Proč máme nový název
24.01.2021 

Bylo to těžké a taky docela dlouhé rozhodování (ukápla i nějaká ta slza), nakonec jsme
si ale řekli: Pojďme do toho.

A tak do roku 2021 vstupujeme jako Bears of Ostrava (Medvědi z Ostravy). 

Co nás k tomu vedlo?


Chceme být zapamatovatelní


V různých textech o naší skupině jsme ve slově "Moravskoslezští" viděli chybu už tolikrát, že pomyslný pohár přetekl. Ani anglická varianta se nezdála být tou nejpraktičtější - setkali jsme se třeba s názvem "Silesian-Moravian Bears".

Myslíme si, že jméno Bears of Ostrava (případně jeho česká verze Medvědi z Ostravy) je krátké, úderné, a tudíž zapamatovatelné. A taky teď naše logo dává trochu větší smysl, no ni?


Chceme víc zapadnout

Nejen v Česku, ale i ve světě je běžné, že medvědí skupiny nesou název podle města, v němž mají členskou základnu (anebo pak podle státu, ve kterém se sdružují). Naše členská základna je sice rozkročena mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem, Ostravu ale přece jen vnímáme jako hlavní centrum dění.

A co si budem povídat, jméno Bears of Ostrava se taky líp vyjímá v seznamu organizací spolupracujících v Czech Bears, tedy vedle Prague Bears a Brno Bears.


Chceme být světoví

Tohle zní možná velkohubě a pravděpodobně si vyslechneme nejednu poznámku o tom, proč česká medvědí skupina nemá český název. Jenže my to tak po těch letech, co fungujeme, cítíme.

Naši mateřštinu rozhodně nezavrhujeme, ostatně v úplném jméně máme v závorce i jeho českou verzi. Zkušenosti ale ukazují, že pro většinu Čechů (a Moravanů a Slezanů) angličtina přestává být překážkou. A naopak - zahraničním kamarádům dělají ty naše háčky a čárky čím dál větší potíže.

Chceš to taky?

Jméno Bears of Ostrava neznamená, že Moravskoslezští medvědi jsou mrtví. Nadále tady chceme být pro všechny medvědy, medvědice a jejich příznivce a příznivkyně, kteří komunitu vnímají podobně. A je jedno, jestli bydlí v Ostravě, Opavě, Frýdku-Místku, Novém Jičíně nebo třeba v Olomouci nebo Českých Budějovicích.

Cítíš to taky tak? Chceš jít s námi? Pojď. Připoj se k nám na některé z našich akcí, ať už online nebo offline. Rádi tě poznáme.