Co jsme dělali v roce 2023 aneb Do druhé dekády v novém
12. 1. 2024


Když jsme začali tenhle rekapitulační text připravovat, mysleli jsme si, že to bude hračka. Že se toho zas tolik nestalo. Opak byl pravdou: první rok druhé desetiletky Bears of Ostrava byl doslova nacpaný událostmi.


Luke a jeho parta

Se začátkem roku 2023 se vedení naší skupiny ujal Luke. A pustil se do toho s vervou sobě vlastní.


K ruce mu samozřejmě zůstali i další z tvrdého jádra ostravských medvědů – Ondra pomáhá s účty na Instagramu a Discordu, Jirka a jeho Luky připravují výlety, do dílčích prací se zapojili Emil, Pita a nováček Tomáš.


A nakonec i ten Badyš neodešel tak docela a doteď primárně spravuje facebookový profil.

Zapracovali jsme na tom, čemu se ve světě marketingu říká vizuální identita. Občas nám to drhne, protože nadšených grafiků medvědů je kritický nedostatek, i tak jsme ale loni dali lehký facelift našemu logu i webu a sjednotili vizuální prezentaci (hlavně co se týče barev a fontu).


A aby těch Lukášů kolem nás nebylo málo, outsourcujeme ještě jednoho. Ten bydlí nedaleko Plzně a loni pro nás začal stříhat videa z našich akcí. A je to kluk šikovná, takže si ho necháme.


Nás naopak oslovil Martin, který provozuje web Queer aktivity. Začal chodit na naše posezení a my se na oplátku objevujeme v jeho přehledu queer akcí v Ostravě. A to je super.


Posezení, sauny a výlety jako jádro našich aktivit

Pokračovali jsme v pravidelných aktivitách:


A taky ve výletech, které nadále tvoří podstatnou část naší činnosti. Abychom jim dali nějaký řád, stanovili jsme, že se (až na výjimky) budou konat vždy třetí sobotu v měsíci. Takže už teď můžete víceméně začít plánovat. ;-)


Jednodenních výprav jsme uspořádali celkem deset (výjimkou bylo září, o němž bude řeč později, a prosinec). Nechyběl samozřejmě ani tradiční výšlap na haldu Emu, ke kterému jsme přizvali i smečku ostravských psů.


Na jednom z výletů se k nám dokonce připojila „medvědice“. Dana na Facebooku hledala akce na sobotu, kdy měla volno, a narazila na naši výpravu do krajiny povodní. Neměla přitom ani tušení, k jaké společnosti se připojuje. Nakonec z toho bylo příjemné seznámení a veselá historka k tomu.


Velkou akcí pro nás byl exkurz „Po stopách Čtyřlístku“. Na čtyřdenní pobyt na chatu do Doks a okolí Máchova jezera jsme vyrazili společně s Queer Clubem a byli jsme moc rádi, že se k nám připojili i Mr Bear Czechia 2022 Pedro, Mr Bear Poland 2023 Michał a chlapi z Brno Bears.


Akce se konala v čase takzvaného pálení čarodějnic a my jsme se rozhodli, že z toho uděláme tradici – Bear Beltain se tedy bude konat i letos!

Další tradiční vícedenní událostí byl červnový Bear Week Ostrava. Počasí bylo chvílemi jako na houpačce, nakonec se nám ale podařilo uspořádat i bazénovou párty. Do vln s námi skočili mimo jiné i tehdy novopečený Mr Bear Czechia 2023 Kuba a taky Bartek z Polska, takže akce měla mezinárodní účast! :-)


Párty, kino a divadlo jako (ne)úspěšné pokusy o další aktivity

Pokračovali jsme i ve snahách vytáhnout medvědy, medvědice a vůbec všechny možné queer lidi z jejich brlohů a bytů. K tomuto účelu nám sloužilo naše druhé útočiště, Swing Bar.


Právě tam jsme uspořádali únorovou párty FINGERS UP! s karnevalovým podtitulem V barvách Ria anebo červencovou HOMOLOBBY párty coby součást doprovodného programu Ostravského Prajdu.


Program těchto večírků pro všechny dobré lidi vždy ochotně a skvěle obohacovaly nádherné a dokonalé drag queens Sisi a Malika a my jim za to děkujeme!


Do Swing Baru jsme se vrátili ještě v říjnu, kdy jsme HOMOLOBBY rozjeli pod heslem LGBTHALLOWEEN+, a v prosinci, kdy jsme zde oslavili blížící se Vánoce a střihli si Medvědí karaoke.


Ukazuje se ovšem, že v Ostravě o tanečky s medvědy není moc zájem, a tak letos budeme energii upírat jiným směrem.


Dvakrát jsme vyrazili do kina (viděli jsme Close a Barbie (samozřejmě)) a jednou do divadla (v Komorní scéně Aréna jsme zhlédli drama Úplné zatmění, za lístky moc děkujeme Petrovi!).


V hlavní roli Ondra, Mr Chaser Czechia 2023

Největším projektem loňského roku pro nás byla ale spolupráce s Brno Bears na přípravách zářijových voleb Mr Chasera Czechia 2023. Několikaměsíční práce pro nás byla důležitá nejen proto, že měla být důstojnou vzpomínkou na Vildu, držitele titulu z roku 2021, ale i proto, že mezi kandidáty jsme měli hned dvě želízka v ohni – Ondru a Pitu.


Prostory pro konání volebního večera nám poskytl Clubwash a my na tomto místě ještě jednou moc děkujeme týmu lidí, kteří se o nás všechny po celou dobu neúnavně starali.


(Badyš a Luke zavítali jako DJská úderka do Clubwashe už v srpnu v rámci tréninkové HOMOLOBBY a pak v listopadu, kdy zde spolu s clubwashím týmem a Brno Bears uspořádali diskotéku s názvem Queer Beer.)


Ve hvězdné porotě zasedli vedle Vice Mr Chasera 2021 Dominika dále Mr Bear Czechia 2023 Kuba, Vice Mr Bear Czechia 2023 Ignác a čerstvá (a historicky první) Miss Drag Česko-Slovensko Finiji Darkangel.


A jak to dopadlo? To už asi víte: ve vyrovnaném souboji se třetím přítomným kandidátem náš Pita získal titul Vice Mr Chaser Czechia 2023 a Mr Chaserem se stal Ondra!

(Mimochodem, v listopadu se volil ještě Czech Puppy a stal se jím AlexYZ, se kterým jsme toho už taky dost zažili. K tomu, aby tuhle medvědo-psí komunitu Ostrava totálně ovládla, chybí už jen Mr Bear Czechia! Kdo tuhle hozenou rukavici v květnu zvedne, hm? 😉 )


A Ondra se do svého „panování“ hned obul. Už v průběhu volebního večera prohlašoval, že pokud vyhraje, zaměří se hlavně na zviditelňování boje proti domácímu a sexuálnímu násilí a na podporu práv menšin.


Díky jeho snahám tak červnový Bear Week Ostrava zahájilo slavnostní otevření feministické a queer knihovny v PLATO Bauhausu. V Moravskoslezském kraji jde o vůbec první knihovnu tohoto druhu a my jsme moc rádi, že u tohoto důležitého okamžiku s námi byly i Lucie Jarkovská a Ella Fever. V debatě moderované Annou Bangourou nám představily nejen své knihy.


V říjnu pak Ondra spolu se spolkem Ollove uspořádal pietní pochod za oběti útoku v Bratislavě. Smutné výročí chladnokrevné vraždy dvou queer lidí před barem Tepláreň si tak díky němu mohli připomenout v Olomouci.


Odešel Luboš

Když jsme u těch smutných událostí, loni nás nečekaně opustil Luboš.


Pro LGBT+ komunitu toho v dobách po sametové revoluci udělal spoustu, několik let jsme se pak potkávali i na našich akcích a na setkáních, která pořádal.


Jsme vděční za to, že jsme se po tuhle nezanedbatelnou dobu mohli inspirovat jeho bohatými zkušenostmi.


Luboši, děkujeme Ti za to. 🖤

Cesty z města

A když už jsme to v Ostravě nemohli vydržet, vyrazili jsme za její hranice. Někdy jen po Česku (viz výše zmíněné zájezdy do Brna nebo do Máchova kraje), jindy i dál.


V říjnu si tak Badyš a Luke zajeli na otočku do Poznaně, kde se zrovna volil Mr Bear Poland 2024. Přestože celá tato eskapáda trvala „jen“ asi 30 hodin, stalo se toho tolik, že by to vydalo na samostatný článek. Klidně se nás na detaily zeptejte na příštím posezení. 😃


Miláčku, budu streamová hvězda!

Začali jsme se taky víc družit. Zjistili jsme třeba, že Impact Hub Ostrava dělá dost fajn akce, které propojují nejrůznější komunity, a tak jsme se hned několikrát šli propojovat taky.


A tak netrvalo dlouho a na základě jednoho networkingového brunche se s námi spojila Lída z GUG.cz. Za zkratkou GUG se skrývají slova Google User Group a za těmi slovy komunita lidí, kteří pomáhají vzdělávat Česko v technologiích.


Lída nám pomohla vzdělat se v oblasti streamování a díky ní jsme si mohli živě popovídat o obou našich komunitách.


Tohle povídání nám zachutnalo. Když v dubnu začal vycházet podcast Gay Guys, hned jsme věděli, že máme co říct. A tak jsme se pozvali k Martinovi do obýváku… totiž do studia a představili medvědy celému širému světu. Koukněte sami, jaké jsme hvězdy.


Náš spolek je zapsaný! Doslova

Mezi tím vším výše zmíněným jsme celý uplynulý rok připravovali ještě jednu věc, a to podklady pro to, abychom mohli svoje jednání nějak líp ukotvit v právním rámci České republiky.


Díky Lukovi a hlavně Tomovi coby takzvanému byrokratickému dozoru jsme tak nově zapsaný spolek! Oficiálně tedy Bears of Ostrava z. s.


Plyne z toho nějaká ta povinnost, ale hlavně řada výhod a my je chceme všecky! :-)


Chcete newsletter? My taky!

O tom, že e-mailing je z hlediska marketingu jedním z nejúčinnějších nástrojů, díky Badyšovi víme už dlouho. Je to taky on, kdo už několik let mluví o tom, že by chtěl pravidelně rozesílat newsletter našim příznivcům. Ale dokud se k tomu nezaváže veřejně, tak to bude furt odkládat.


A tomu teď řekl dost!


Takže: chcete od nás dostávat pravidelné informace o tom, co se v medvědí komunitě děje? Co podstatného chystáme nejen my, ale i další medvědí spolky v republice a v zahraničí? Napište Badyšovi na davidveznik@bearsofostrava.cz. Do předmětu uveďte Newsletter, on už s tím něco udělá. 😃


Tak nám držte pěsti! Nejen s newsletterem!