Co jsme dělali
v roce 2022 aneb
10 let s medvědy
12. 1. 2023


„Mysleli jsme si, že rok 2021 bude návratem k normálu, ale nebyl.“ Touhle větou jsme začínali předloňskou rekapitulaci a vlastně by se dala zopakovat i teď. Po covidu přišla „speciální třídenní vojenská operace“ na Ukrajině, která brzy „oslaví“ už celý jeden rok od zahájení a která naši mysl dost zatemnila.


Desáté narozeniny Bears of Ostrava tak byly poznamenané nejen válkou, ale i teroristickým útokem v Bratislavě a dalšími smutnými událostmi. Nakonec jsme se ale sešli a tohle jubileum oslavili, a to hned několikrát.


Ema, retro výlety a komorní, ale fakt hezká oslava

Všechno jsme odstartovali už koncem ledna tradičním výšlapem na haldu Emu. Počasí sice bylo, že by psa nevyhnal, medvědy ale vyhnalo, a tak mohla vzniknout tahle fotka:


Součástí výročí bylo i několik takzvaných retro výletů, tedy návratů do míst, kam už jsme spolu v minulosti zavítali a kde se nám líbilo tak moc, že jsme se tam chtěli vrátit. Podruhé jsme tedy vyrazili třeba do Štramberka nebo k Hranické propasti. A i tentokrát to bylo fajn.


Největší oslava nás pak čekala koncem srpna. Několikadenní událost jsme chtěli původně pojmout ve velkém stylu (mega párty, ohňostroje, desetipatrový dort, striptéři a tak, však to znáte), nakonec nám ale přišlo lepší komornější pojetí. A tak jsme jeden večer šli na víno a další opekli špekáčky, zazpívali si u ohně a bylo nám dobře.


Mr Bear Czechia 2022 byl zvolen v Ostravě

Druhou velkou událostí loňska pro nás bylo pořádání volby Mr Beara Czechia. Ředitelem soutěže se stal náš Lukáš a s vervou jemu vlastní se pustil do příprav. Nebylo to jednoduché – necelé dva týdny před finálovým večerem jsme se kupříkladu dozvěděli, že náš milovaný Golden Age bude kvůli havárii zavřený, a museli tak na poslední chvíli hledat náhradní prostory.


Útočiště jsme nakonec našli v Provozu, což je asi třípatrová budova zahrnující hned několik nejrůznějších prostor. I když jsme byli zpocení až na místech, kde záda ztrácejí svá slušná pojmenování, všechno nakonec klaplo. Hrdým držitelem titulu se stal Pedro a my jsme v lidech z Provozu, klubu Brno a baru NOX získali vítané spojence. O tom ale ještě bude řeč. (Golden Age je zavřený natrvalo. :-( Děkujeme za všechny pěkné chvíle, které jsme v jeho zdech mohli strávit.)

Sláva Ukrajině!

Jako medvědi ctíme hodnoty, které se naprosto rozcházejí s jakoukoliv agresí. A tak když Rusko – nebojme se to říct na plnou medvědí tlamu – napadlo Ukrajinu, suverénní stát, nemohli jsme zůstat nečinně sedět. Posílali jsme peníze, přizvali kamarády Maksima a Yuriiho z Ukrainian Bears do poroty Mr Beara a pak se s nimi i dohodli, že necháme natisknout trička s jejich motivy a veškerý výtěžek z prodeje budeme posílat přímo jim.


Mimochodem, nějaká trička ještě máme, takže pokud chcete pomoct (ta „speciální třídenní operace“ ještě neskončila, víme?), neváhejte se na nás obrátit. Vy budete mít co na sebe a vaše peníze pomůžou tam, kde je zrovna potřeba.


FINGERS UP!

Co by to bylo za párty bez tanečků? Nejprve ve spolupráci s medvědy z Prahy a pak sami jsme začali pořádat párty nazvanou FINGERS, později FINGERS UP. Zjistili jsme, že na Moravě je doslova hlad po akcích, kde by všichni LGBTQ+ lidi mohli být sami sebou a kde by se dával prostor místním drag queens. A taky jsme zjistili, že nás baví tyhle akce organizovat.


A tak už se tancovalo ve zmíněném Goldenu anebo ve Staré aréně v Ostravě a taky v brněnském Freelandu nebo olomouckém Konviktu.
A právě na Hané jsou naše akce dost navštěvované a oblíbené, a tak v nich určitě budeme pokračovat.


V Ostravě jsme díky kamarádovi Petrovi dostali kontakt
na provozovatele Swing Baru. Název tohoto podniku sice zní tak, že se tam něco jako taneční párty pořádat nedá ani náhodou, opak je ale pravdou! DJové Badyš a TinaTheTurner a „královny dragu“ Malika, Sisi a Vibe Villain tak našli skvělé zázemí pro svoje necudné aktivity. Vrrr!


A ze zmíněného NOXu, kam jsme přesunuli naše pravidelná posezení, se nám na podzim ozvali, jestli bychom tam nechtěli uspořádat nějakou silvestrovskou akci. Jasně že chtěli! A i v tomhle případě se to povedlo a vypadá to, že to nebylo naposled!

A dál?

Hodně jsme cestovali. Ostatně už se to po těch covidových letech mohlo prakticky bez omezení! Badyš přijal pozvání na moderování debaty o body shamingu v rámci Brno Pride týdne, hned několikrát jsme vyrazili do Prahy, nechyběli jsme na volbě Mr Chasera Poland a na mnoha dalších medvědích akcích v Polsku nebo Německu.


Chodili jsme na přednášky a diskuze, během kterých jsme se seznámili třeba s Docentkami (Duo docentky), „Honičkami“ (autorkami podcastu Vyhonit ďábla) a lidmi z Konsentu. Poslali jsme náš kalendář do soutěže Kalendář roku (nevyhráli jsme :-( ), Badyš dal rozhovor o medvědech serveru Právo na intimitu (https://www.pravonaintimitu.cz/prispevek/v-komunite-gay-medvedu-jde-predevsim-o-to-citit-se-dobre-ve-svem-tele/?fbclid=IwAR0meTxbW8JQHWmf-s2seLPBgZgGACdsgvGRy5Mub_-0tfwx1DPtuOK1hQU), Lukáš byl odejit z pozice ředitele Mr Beara Czechia (a my ostatní jsme šli s ním). Do party přibyli hned dva benjamínci – Emil a Pita – a my je máme moc rádi. Pomáhají nám a my jim a jsme tak nějak spokojení.

Smutné odchody

Ano, zažili jsme toho hodně veselého a dost se nasmáli, ale potkaly nás i věci nejsmutnější. Koncem dubna nás navždy opustil Vilda, Mr Chaser Czechia 2021 a Badyšův milý (#fuckcancer!). A v polovině července odešel Jacek, kterého znali všichni, kdo kdy vyrazili na nějakou medvědí akci do Polska. Svět prostě někdy není fér.

V roce 2023 se otevíráme! S Lukášem v čele!

Všechny dobré i ty špatné věci v nás vyvolaly jedinou touhu: chceme se otevřít. Jasně, i letos budeme pořádat akce jen pro medvědy, zároveň ale cítíme, že je potřeba být v kontaktu s dalšími LGBT+ subkomunitami a dělat něco společně. Jsme ostatně na stejné lodi.


Vyslyšeli jsme přání a přesunuli úterní posezení na středy. Nově se tak budeme potkávat každou sudou středu v NOXu.


I letos si budeme chodit prohřívat kožichy do sauny. Společné ceremoniály se konají každý poslední pátek v měsíci.


Jo, a ještě je tu jedna „drobnost“. Badyš cítí, že po deseti letech práce pro medvědy potřebuje trochu oddech. Naštěstí máme Lukáše, a tak náš malý velký vedoucí mohl s klidem tohle žezlo předat dál. Bears of Ostrava tak od teď vede právě Luke. Výlety připravují Jirka a jeho Luky, s webem, instagramem a discordem pomáhá Ondra a grafiku zajišťuje Marek. A Badyš viděl, že to je dobré… a mohl s díky odejít.