Četli jsme (si) z oblíbených knih queer-friendly a queer autorů
2. 4. 2024


Letošní rok jsme se my, Bears of Ostrava, rozhodli věnovat vzdělávání. Rádi bychom také zviditelnili naši queer a feministickou knihovnu zde v Ostravě. A tak jsme v březnu jedno naše Medvědí posezení zasvětili queer literatuře.

Queer a feministická knihovna „na cestách“

Knihovnu jsme zprovoznili loni ve spolupráci s městskou knihovnou PLATO a najdete ji v prostorách bývalého Bauhausu.


Pro čtecí akci jsme ovšem zvolili prostory klubu NOX, který nám poskytuje útočiště pro naše pravidelná posezení. Zároveň jsme chtěli využít i větší návštěvnosti umělecky založených lidí tohoto podniku.


Večera se nakonec zúčastnilo deset návštěvníků.


David a Ellen

Naším prvním přednášejícím byl David. Představil knihu od Ellen DeGeneres Seriously… I’m Kidding. Doporučuje ji přečíst všem, kteří se cítí být na dně.

Emil a jeho slam

Druhým vystupujícím byl místní slammer Emil, který je nejen členem medvědů, ale zároveň patří i k ostravské psí komunitě.


Po předešlé Ellen to byla velice výrazná a částečně i vítaná změna. Foto a video dokumentace však z důvodu Emilova přání zachovat určitou diskrétnost nebyla možna.


Petr a jeho poezie

Jako poslední a zároveň očekávaný hřeb večera se ke slovu dostal místní divadelní herec Petr Pěnkava,. Přednesl nám několik oblíbených básní, a to nejen svých, ale i jiných autorů.

Večer jsme zakončili debatou na tituly, na které už brzy taky dojde. Došlo nám, že jich je víc, než by se na první pohled zdálo. Takže brzy zase na viděnou a WOOF!